SIDN lanceert landingspagina voor offline domeinen

De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) heeft in samenwerking met de Nationale Politie een mooie nieuwe stap gezet in de strijd tegen cyberfraude met fake websites. De SIDN introduceert namelijk een informatieve landingspagina die gekoppeld wordt aan domeinnamen waarvan de beheerder de nameservers heeft verwijderd. Het gaat om websites, specifiek in het .nl-domein, waarover meldingen over oplichting zijn gedaan bij het Landelijk Meldpunt Internetoplichting.

Het verwijderen van nameservers heeft als gevolg dat de aan de domeinnaam gekoppelde website na enige tijd niet meer via die domeinnaam bereikbaar is. Zodoende lopen nietsvermoedende bezoekers niet langer risico op de betreffende website geflest te worden.

Wildgroei aan nepwinkels en andere valse websites

Het vervallen van domeinnamen komt zeer regelmatig voor. Dat is logisch gezien het enorme aantal websites dat online te vinden is. In 2020 alleen al werden bijna 1 miljoen nieuwe .nl-domeinnamen geregistreerd. Die domeinen zijn lang niet allemaal eindeloos houdbaar. Denk aan een reisblog dat niet meer bijgehouden wordt, een webshop die niet meer actief is, of een URL die door rebranding van de betreffende onderneming niet meer relevant is.

We schreven eerder al dat er nadelen zijn aan het laten vervallen van een domeinnaam. Wanneer internetcriminelen in bezit komen van jouw opgezegde domeinnaam – wat heel eenvoudig is, want jouw voormalige URL wordt gewoon weer vrijgegeven – kunnen ze jouw oude website terughalen uit internetarchieven en deze met jouw identiteit zelfs continueren. Ook kunnen ze jouw opgezegde domeinnaam laten doorverwijzen naar een website met dubieuze content, met als doel bijvoorbeeld het ondervangen van persoonsgegevens, bankgegevens of andere vertrouwelijke informatie. 

Informatieve landingspagina

Het is precies dat soort websites waarover het Landelijk Meldpunt Internetoplichting berichten ontvangt. Op verzoek van dat Meldpunt verifieert de SIDN in het vervolg bij de houder of de registratiegegevens correct zijn. Lukt dat niet, dan worden de nameservers door de SIDN aangepast, zodat de domeinnaam verwijst naar de nieuw gelanceerde informatieve landingspagina. Daar vinden nietsvermoedende bezoekers informatie over het feit dat de website die ze dachten te bezoeken niet langer bereikbaar is. 

“Het idee om internetgebruikers via een landingspagina te informeren over waarom een website niet meer bereikbaar is, is ontstaan uit ons intensieve contact met het Landelijke Meldpunt Internetoplichting van de politie,” vertelt Chiel van Spaandonk, specialist bij de abusedesk van de SIDN, op de eigen website.

“We halen jaarlijks duizenden malafide websites offline, onder andere op basis van dit soort meldingen van de politie. Dit doen we natuurlijk om de internetgebruikers te beschermen en te voorkomen dat ze slachtoffer worden van internetcriminaliteit. Maar ze blijven soms in onwetendheid achter, want de webpagina is ineens niet meer bereikbaar. Via de landingspagina informeren we de bezoekers en verwijzen wij hen naar meer informatie bij de politie en de SIDN.

Valse websites: waar moet je op letten?

Twijfels over de betrouwbaarheid van een website? Vertrouw dan altijd op je onderbuik: krijg je een ‘niet pluis’-gevoel, dan is dat meestal terecht.

Een valse website ziet er tegenwoordig steeds professioneler uit. Er zijn nog altijd wel ‘rode vlaggen’ – zoals een slordige vormgeving, slechte foto’s, knullig ogende logo’s en afleidende beelden en video’s – maar fraudeurs slagen er steeds beter in om een betrouwbaar ogende kopie te produceren. Ga daarom ook op zoek naar ervaringen van andere klanten. Dat kan door de domeinnaam (tussen aanhalingstekens) in Google in te voeren om reviews te vinden, of door recensies te zoeken op trustpilot.com. Uit de reviews daar kun je al snel opmaken of andere bezoekers een negatieve ervaringen hadden. Winkels zonder reviews zijn ook verdacht, want we delen onze ervaringen graag.

Een tweede tip brengt ons terug bij de SIDN, want daar kun je eenvoudig aanvullende informatie opvragen. Op sidn.nl kun je namelijk van ieder .nl-domein een aantal details inzien, zoals de datum van registratie en via welke registrar de domeinnaam is geregistreerd. Is de domeinnaam op naam van een bedrijf geregistreerd dan staat deze naam ook vermeld.

Websites die eindigen op .com., .org en .net kun je checken op whois.icann.org.