Wat zijn de risico's van het opzeggen van een domeinnaam?

Als je een domeinnaam niet meer nodig hebt, dan kun je deze opzeggen om kosten te besparen. Hier zitten echter ook wat risico's aan vast. Zodra de domeinnaam vrij komt, kan deze door iedereen worden geregistreerd. Ook door kwaadwillenden ofwel internetcriminelen. Lees verder.
Wanneer internetcriminelen in bezit van jouw opgezegde domeinnaam komen, kunnen ze jouw oude website terughalen uit internetarchieven en deze met jouw identiteit continueren. Ook kunnen ze jouw opgezegde domeinnaam laten doorverwijzen naar een website met dubieuze content.

Misbruik van e-mailadressen

Daarnaast zit er ook gevaar in de gekoppelde e-mailadressen. Als jij e-mailadressen had gekoppeld aan de opgezegde domeinnaam, dan heb je deze mogelijk ook gebruikt voor inlogaccounts. Criminelen kunnen gemakkelijk achterhalen welke e-mailadressen op welke sites worden gebruikt en een reset van jouw wachtwoord opvragen. Zo krijgen ze toegang tot jouw accounts. Ook kunnen ze door het instellen van een catch-all jouw e-mails onderscheppen. Hier kan dus ook vertrouwelijke informatie tussen zitten.

Wat te doen na het opzeggen van een domeinnaam?

  • Laat een pagina online staan met de melding dat je gestopt bent met je website of je bedrijf. Je kunt de domeinnaam ook laten doorverwijzen naar je nieuwe website.
  • Als er andere websites zijn die naar jouw website verwijzen, dan zal je deze zogeheten referral links moeten laten weten dat je website niet langer actief is.
  • Gebruik altijd tweestapsverificatie bij inlogaccounts en pas het e-mailadres van jouw inlogaccounts aan.
  • Breng jouw contacten op de hoogte van jouw nieuwe e-mailadres en vraag ze het oude adres te verwijderen.
  • Ontvang zelf nog alle mail door het instellen van een catch-all. Laat deze mails doorsturen naar jouw nieuwe e-mailadres en stel tevens een automatisch antwoord in met de melding dat het oude e-mailadres niet langer in gebruik is.
  • Zeg een domeinnaam pas definitief op als er niets meer op binnenkomt: geen verkeer naar de website en geen e-mailberichten.