3 Tips voor goede wachtwoorden

Een goed en sterk wachtwoord bedenken vindt iedereen lastig. Maar wachtwoorden zijn wel de toegang tot je digitale accounts en al je gegevens online en daarom een geliefd doelwit van criminelen – zéker als het de inlog van websites of e-mails betreft. Het is dus cruciaal om sterke wachtwoorden voor al je accounts te bedenken. Daarom: 3 tips!
1. Maak je wachtwoord(en) uniek
Een vuistregel voor een sterk wachtwoord is: maak 'm uniek. Blijf dus zeker weg van al die zeer eenvoudig te kraken varianten zoals ‘password’, ‘welkom’ of ‘123456', maar bedenk ook altijd iets nieuws voor al je accounts – zowel zakelijk als privé. Want mocht je wachtwoord gehackt worden of op een andere manier op straat belanden, en je gebruikt overal dezelfde, dan kan een kwaadwillende daar ook meteen de digitale deur openen.

Houd al je wachtwoorden dus uniek en bedenk altijd iets nieuws voor je e-mail en je webshop, maar ook de computer op kantoor en je Netflix thuis. En vergeet je smartphone niet: via instellingen kun je eenvoudig een langere pincode instellen.
Het onthouden van al die verschillende paswoorden kun je namelijk ook aan wachtwoordmanagers overlaten. Veilige apps die fungeren als digitale kluis zijn onder meer Bitwarden, KeePass en 1Password. Die kunnen bovendien de sterkte van je wachtwoorden testen, of automatisch een goed wachtwoord genereren. 

2. Stap over op wachtzinnen
Voor sterke wachtwoorden geldt: hoe meer tekens, hoe beter. Gebruik er minimaal 10 of 12, waarbij je hoofd- en kleine letters, cijfers en leestekens afwisselt. Vaak is dat zelfs een verplichting bij het aanmaken van je account. Maar aangezien wachtwoorden complexer en dus veiliger worden met elk teken dat je toevoegt, is een wachtZIN daarom minstens zo slim. En bovendien gemakkelijker te onthouden dan een random cijfer- en lettercombinatie.

Gebruik bijvoorbeeld ‘paraplu-FIETS-steelpan': 22 karakters, zo goed als onkraakbaar. Als je het tenminste aan niemand vertelt.

3. Gebruik een extra slot: tweefactorauthenticatie (2FA)
Er is naast het bedenken van sterke wachtwoorden of -zinnen en het gebruik van een wachtwoordenkluis nog een extra stap om je account beter af te schermen van fraudeurs en andere kwaadwillenden die bij die informatie willen komen: tweefactorauthenticatie of 2FA.

2FA is een extra veiligheidslaagje voor je wachtwoord. Het vermindert het risico dat een hacker toegang krijgt tot je accounts door een tweede factor toe te voegen: naast het intypen van je wachtwoord word je om een extra identificatie gevraagd. Bijvoorbeeld in de vorm van een code via een sms of app, of een vingerafdruk op je mobiele telefoon. Veel zakelijke applicaties bieden de optie al, dus maak er ook gebruik van. En uiteraard kun je je account bij Domein-Registreren nu ook beschermen met 2FA. Dat lijkt misschien wat extra gedoe, maar het vergroot de veiligheid enorm.

Extra tip: Opstaan = Vergrendelen
Het belang van sterke, unieke wachtwoorden voor al je verschillende accounts valt niet te onderschatten, zoveel is duidelijk. Maar wist je dat ze die wachtwoorden vaak helemaal niet nodig hebben…? Een ontgrendelde computer is namelijk als een open deur: je kunt zo naar binnen. Iemand die kwaad wil, heeft dan toegang tot je bestanden, kan binnen seconden vervelende software installeren of iets uit jouw naam versturen…

Of je nou snel een kopje koffie haalt of een halve middag in een vergadering zit: vergrendel altijd je beeldscherm als je opstaat van je werkplek. Gebruik Ctrl+Alt+Del of Windows-teken+L om je Windows-computer te vergrendelen. Op een Mac is er de toetsencombinatie Ctrl+Shift+Eject of Ctrl+Shift+Power om de slaapstand te activeren, maar stel dan bij ‘systeemvoorkeur > beveiliging en privacy’ wel in dat je altijd een wachtwoord nodig hebt om vanuit de slaapstand weer verder te kunnen. Pas dan heeft een sterk wachtwoord zin!