TLS-versleuteling - Beveilig je website

Om de digitale beveiliging van je website te verhogen en over te stappen van HTTP naar HTTPS, heb je een TLS-certificaat nodig. Een TLS-certificaat versleutelt de informatie die tussen jou en je klant wordt verstuurd, en is een verbeterde versie van het bekende SSL-certificaat. Bij Domein-Registreren is dat zo geregeld.

Informatieveiligheid

Informatieveiligheid is een belangrijk onderdeel van online ondernemen. We gaan verantwoord en betrouwbaar met gegevens om, zowel van onze klanten als onze webbezoekers. Domein-Registreren.nl is daarom zelf ook voorzien van een SSL/TLS-certificaat, een extra laagje in de beveiliging van digitaal verkeer dat bovendien in de zoekresultaten van Google positief beoordeeld wordt. Zo ben je niet alleen verantwoord aan het ondernemen, maar vergroot je ook je bereik en dus de kans op meer omzet.

SSL of TLS?

Een beveiligde website heeft een SSL- of TLS-versleuteling, wat betekent dat er een veilige verbinding is tussen de server en de bezoeker. SSL staat voor Secure Socket Layer, TLS betekent Transport Layer Security.

In de context van veilige verbindingen kom je beide afkortingen tegen; SSL is al jaren de term die gebruikt wordt voor beveiligingscertificaten om de data tussen browser en server te versleutelen, TLS is een verbeterde versie daarvan. Dankzij de ontwikkeling van TLS zijn kwetsbaarheden die in oude SSL-protocollen voorkomen verholpen en zijn nieuwe beveiligingsmechanismen toegevoegd. We gebruiken daarom consequent het begrip TLS-certificaat, maar ook die verdient nog een extra toelichting.

De term TLS-certificaat wordt gebruikt om aan te geven dat een website het TLS-protocol hanteert om de verbinding te beveiligen. Maar het is goed om nog even onderscheid te maken tussen het protocol (TLS) en de sleutel die daarbij gebruikt wordt (het certificaat). 
SSL en TLS zijn in feite encryptie-protocollen (voorschriften voor versleuteling) die gebruikmaken van een publieke sleutel (het certificaat) en een privé sleutel. Die eerste mag iedereen weten, de tweede blijft verborgen. Beide sleutels zijn nodig om berichten te versleutelen (en weer te ontsleutelen). Hoe die sleutels vervolgens worden toegepast is het gebruikte protocol, dus SSL en TLS.

Met een TLS-certificaat wordt de veilige verbinding tussen jouw server en de browser van je webbezoeker ondertekend. Prettig, want je webbezoeker weet dan zeker dat zijn gegevens geheim blijven en goed zijn beschermd. Klanten krijgen hierdoor meer vertrouwen in je website. Ze kopen of reageren daardoor eerder. Daarnaast krijgt Google meer vertrouwen in je website. En dus scoor je hoger. Lees meer over alle mogelijkheden.