Waarom je een domeinnaam nooit zomaar moet opzeggen

Als je jouw domeinnaam niet langer nodig hebt, dan is het op zich heel logisch om deze op te zeggen om op de kosten te kunnen besparen. Maar daar zitten helaas ook wat risico’s aan vast. Zodra een domeinnaam weer vrijkomt, kan deze namelijk door zomaar iedereen worden geregistreerd. En dus ook door cybercriminelen en andere kwaadwillende fraudeurs. Wat zijn de overwegingen, en wat kun je doen om die risico’s te vermijden?

Wildgroei van domeinnamen

Het internet als digitale snelweg is een serieuze vijfbaansweg geworden. Dankzij continue technologische innovaties staan er gelukkig geen files, maar er rijden wel heel, heel veel auto’s. Gedurende de eerste intelligente lockdown in het afgelopen voorjaar werden er in Nederland alleen al ongeveer een kwart miljoen nieuwe domeinnamen aan het wereldwijde web toegevoegd. Het is dus heel logisch dat er in dat enorme aanbod ook zeer regelmatig oude(re) domeinnamen afvallen. Een persoonlijk blog dat niet meer bijgehouden wordt, een webshop of digitale etalage van een bedrijf dat niet meer actief is, een URL die door rebranding van de betreffende onderneming niet meer relevant is – noem maar op: het vervallen en al dan niet vervangen van domeinnamen is aan de orde van de dag.

Risico’s van opzeggen

Het kan dus goed voorkomen dat één of zelfs meerdere van de domeinnamen die je bij ons of ergens anders hebt geregistreerd om persoonlijke of zakelijke redenen ook niet langer ‘in de lucht’ hoeven te blijven. Dan is opzeggen een logische keuze, want er zijn tenslotte kosten verbonden aan het aanhouden van een domeinnaam. Helaas zijn er ook enkele risico’s aan het achterlaten van een domeinnamen.

Wanneer internetcriminelen in bezit komen van jouw opgezegde domeinnaam – wat heel eenvoudig is, want jouw voormalige URL wordt gewoon weer vrijgegeven – kunnen ze jouw oude website terughalen uit internetarchieven en deze met jouw identiteit zelfs continueren. Ook kunnen ze jouw opgezegde domeinnaam laten doorverwijzen naar een website met dubieuze content, met als doel bijvoorbeeld het ondervangen van persoonsgegevens, bankgegevens of andere vertrouwelijke informatie.

Daarnaast zit er ook gevaar in de gekoppelde e-mailadressen. Als jij e-mailadressen hebt gekoppeld aan de opgezegde domeinnaam, dan heb je deze mogelijk ook gebruikt voor inlogaccounts. Criminelen kunnen gemakkelijk achterhalen welke e-mailadressen op welke sites worden gebruikt en een reset van jouw wachtwoord opvragen. Zo krijgen ze toegang tot jouw accounts. Ook kunnen ze door het instellen van een _catch-all_ jouw e-mails onderscheppen. En daar kan natuurlijk ook vertrouwelijke informatie tussen zitten.

Wat te doen na het opzeggen van een domeinnaam

Je kunt een aantal stappen nemen om de risico’s van misbruik te voorkomen:

  1. Laat de pagina online staan met de melding dat je gestopt bent met je website of je bedrijf. Je kunt de domeinnaam ook laten doorverwijzen naar je nieuwe website. Wil je een domeinnaam (tijdelijk) niet meer gebruiken, maar wel behouden, dan kun je deze eenvoudig parkeren en alleen betalen voor de registratie van het domein. Je doet dan in principe hetzelfde als een oude auto zonder banden in een garage stallen om te voorkomen dat je verzekering en wegenbelasting blijft betalen.
  2. Als er andere websites zijn die naar jouw website verwijzen, dan zal je deze zogeheten referral links moeten laten weten dat je website niet langer actief is.
  3. Gebruik altijd tweestapsverificatie bij inlogaccounts en pas het e-mailadres van jouw inlogaccounts aan.
  4. Breng jouw contacten op de hoogte van jouw nieuwe e-mailadres en vraag hen om het oude adres te verwijderen.
  5. Ontvang zelf nog alle mail door het instellen van een catch-all. Laat deze mails doorsturen naar jouw nieuwe e-mailadres en stel tevens een automatisch antwoord in met de melding dat het oude e-mailadres niet langer in gebruik is.

Zeg een domeinnaam vervolgens pas definitief op als er niets meer op binnenkomt: geen verkeer naar de website en geen e-mailberichten.

Domeinnaam definitief opzeggen? Zo geregeld!

Je kunt een domeinnaam die je bij ons hebt ondergebracht uiteraard altijd beëindigen. Wil je een domeinnaam opzeggen die niet meer relevant is, dan kan dit gemakkelijk via je klantaccount. Zo regel je dat:

  • Log in op je account
  • Selecteer de op te zeggen domeinnaam
  • Klik op de button 'Bewerken'
  • Klik op Opzeggen/Verhuizen
  • Kies voor Opzeggen en geef de Opzegdatum aan
  • Zeg vervolgens de domeinnaam op

Nadat je de domeinnaam hebt opgezegd, zal deze nog in je klantaccount zichtbaar zijn, maar dan als inactief. Neem contact met ons op, als er iets niet duidelijk is. Stuur een e-mail naar servicedesk@domein-registreren.nl of bel 013 – 580 23 42. We helpen je graag verder!