De snelheid van je WordPress-website verhogen met plugins voor caching

‘Caching’ klinkt, in ieder geval als je de nadruk op de tweede lettergreep legt, als een uitspraak die je spontaan uit als je salaris gestort is, of als je op een fruitmachine de juiste combinatie op een rijtje hebt. In internettermen betekent caching het opslaan van gegevens om sneller toegang te krijgen tot deze data. Je website is dan voor gebruikers sneller te benaderen, maar er zijn meer voordelen. In deze nieuwe aflevering van onze WordPress-serie vertellen je daarom meer over caching en de mogelijkheden van plugins zoals WP Rocket en W3 Total Cache (W3TC).

De snelheid van je WordPress-website verhogen met plugins voor caching

Waarom caching?

We gaven in de inleiding al aan dat caching de gebruiksvriendelijkheid van je website verhoogt, doordat bezoekers sneller toegang krijgen tot de gegevens die geladen moeten worden. Het begrip cache wordt zowel gebruikt voor die data zelf, als voor de plek waar het wordt opgeslagen. Het betekent, even praktisch gezien, niets anders dan dat er een kopie van je website beschikbaar is (cq opgeslagen wordt), zodat pagina’s sneller geladen worden en het browsen dus veel prettiger is. Als je een website (opnieuw) bezoekt, worden eerder opgeslagen items weer geopend, wat het laden serieus verkort. Je hebt bovendien minder bandbreedte nodig, waardoor het vooral voor mobiele gebruikers voordelen heeft. Hoe dan ook is de kans groter dat je bezoekers langer op je website blijven, want internetgewoontes en lange laadtijden gaan tenslotte niet zo goed samen.

Tot slot zijn er voordelen voor de zoekmachineoptimalisatie (SEO) van je website in Google. We raakten al aan het feit dat internetgebruikers niet noodzakelijk bekend staan om hun geduld, maar dat is niet alleen een gevoelsfactor. Snelheid is namelijk ook een ranking factor, dus je website zal daadwerkelijk hoger gewaardeerd worden. Je vergroot dus de kans dat jouw website tussen de zoekresultaten in Google getoond wordt. SEO-experts beschouwing caching voor het verhogen van de snelheid daarom niet als een optie, maar als een absolute must in de jacht op conversie, die waardevolle interactie met je bezoeker.

WP Rocket

Je kunt voor ieder denkbaar onderdeel van je WordPress-website wel een plugin inzetten. Voor caching is dat niet anders, en het aanbod is ook in deze categorie bepaald niet beperkt. Omdat WP Rocket door diverse WP-experts als krachtigste tool wordt beschouwd, en bovendien op korte termijn onderdeel wordt van aanvullende diensten van Domein-Registreren, is dit de eerste plugin die we nader zullen bekijken.

Ten eerste: WP Rocket is geen gratis plugin, in tegenstelling tot veel van de eerder besproken hulpmiddelen. Er zijn verschillende tarieven, te beginnen bij 49 dollar voor 1 jaar voor 1 website (of 99 dollar per jaar voor 3 websites). Een voordeel van een betaalde plugin is bovendien een brede compatibiliteit (met bijvoorbeeld hosting, WP-thema’s en andere plugins), 24/7 ondersteuning, volop technische documentatie en toegang tot geavanceerde functies. Tegelijkertijd zijn snellere laadtijden erg waardevol. Als het geduld van je bezoekers niet op de proef gesteld wordt, dan wordt de kans op interactie en conversie aanzienlijk vergroot. WP Rocket zelf claimt dat de bounce rate al snel naar de 90 procent kruipt als pagina’s veel tijd nodig hebben om te laden, en ‘veel’ is in deze context slechts enkele seconden. Het bounce rate meet hoeveel procent van bezoekers je website weer verlaten zonder naar een volgende pagina door te klikken.

WP Rocket is gebruiksvriendelijk in inrichting als je niet al teveel technische kennis hebt, maar biedt wel veel mogelijkheden als je dat wel hebt. Daarbij zijn er ook meerdere Add-ons en bieden ze binnen de plugin diverse inzichtelijke tutorials voor als je meer wilt leren over hoe je snelheid sneller te maken.

WP Rocket heeft een snelle installatie, waarbij de functies voor verbeterde web performance direct worden toegepast. Dat zijn onder meer pagina- en browser caching, cache preloading en lazy-loading. Laatstgenoemde is een techniek waarbij data alleen geladen wordt indien nodig. Kijk voor meer informatie op https://wp-rocket.me/.

W3 Total Cache

W3 Total Cache (W3TC) verbetert de SEO en gebruikerservaring van je website eveneens door performance te verbeteren en laadtijden te verkorten met functies zoals content delivery network (CDN), integratie en dezelfde best practices die WP Rocket ook biedt. W3TC is een total performance-oplossing die al meer dan tien jaar door miljoenen website gebruikt wordt. Een abonnement op W3 Total Cache Pro kost 99 dollar per jaar, maar W3TC heeft ook een gratis versie voor wie het eens uit wil proberen. Het verschil zit onder meer in REST API caching, Google Maps caching en diverse extra uitbreidingen die de gratis versie niet heeft. Kijk voor meer informatie en een overzicht van de verschillen op de website: https://www.boldgrid.com/w3-total-cache/

WP Super Cache

Een derde plugin die we graag nog even benoemen, is WP Super Cache. Deze plugin is gratis en heeft in tegenstelling tot W3TC geen betaalde pro-versie. De open-source plugin kan evenwel bogen op miljoenen gebruikers, wat betekent dat er online veel over te vinden is – ook als je ergens niet uit komt. Wil je meer weten? Kijk dan eens op https://nl.wordpress.org/plugins/wp-super-cache/.