Een veiliger internet met DNSSEC – nu standaard bij nieuwe domeinnamen

Je hebt de afkorting DNSSEC vast wel eens gezien. Het is een samenvoeging van DNS en SEC, twee individuele begrippen op zich. We nemen ze op deze pagina allebei even door en leggen je uit waarom het samen een belangrijk onderdeel is van een veiliger internet. En waarom het dus een goede zaak is dat we DNSSEC standaard aanzetten voor nieuwe domeinnamen, maar ook gefaseerd uit gaan voeren voor bestaande domeinnamen.

Security voor een veiliger internet

DNSSEC

DNS staat voor Domain Name Server, terwijl SEC verwijst naar Security (extensions) – maar laten we beginnen bij de eerste. Domain Name Server (ook wel domeinnaamsysteem) is in het leven geroepen om online verkeer wat gemakkelijker te maken. Iedere individuele website heeft namelijk een nummer als adres; het IP-adres. Omdat niemand uit z’n hoofd naar een lastige getallenreeks kan surfen, zijn de domeinnamen bedacht.

Het domeinnaamsysteem zorgt automatisch voor de vertaling van een domeinnaam naar een IP-adres. Dat gebeurt in de servers. Wel zo handig, maar het komt tegelijkertijd met gebreken. Het is namelijk mogelijk om de vertaling te dwarsbomen, waardoor bezoekers van je website ineens elders uitkomen, of iemand anders zelfs met jouw mails mee kan lezen. DNSSEC staat volledig voor Domain Name System Security Extensions en is een uitbreiding van het DNS-systeem om dat te voorkomen.

Hoe werkt DNSSEC?

DNSSEC voegt een digitale handtekening toe aan de DNS-informatie, waardoor het veel moeilijker wordt om de resultaten van een DNS-verzoek te vervalsen. Het vervalsen van een DNS-resultaat zou kunnen betekenen dat een gebruiker op een vervalste website of mailserver uitkomt, zonder het zelf door te hebben. Met DNSSEC wordt het gebruik van domeinnamen en het internet een stuk veiliger voor gebruikers.

Wil jij ook jouw domeinnamen kosteloos beter beveiligen? Neem dan contact met ons op! We voegen DNSSEC automatisch toe aan nieuwe domeinnamen, maar kunnen je ook helpen bij bestaande registraties.