Australië maakt .AU extensie beschikbaar

Wie wel eens geprobeerd heeft om een domeinnaam met de extensie .au vast te leggen, weet dat dat bepaald niet eenvoudig is. Sterker nog, dat kán helemaal niet. Een Australische domeinnaam is namelijk alleen mogelijk als ‘3rd level domain’: een extensie die voorafgegaan wordt door bijvoorbeeld .com, .org of .net. Auda.au is dus geen bestaande optie, maar auda.org.au wel (en inderdaad ook een bestaande website en wel die van auDA, de Registry van Australische domeinnamen).

De vorm van Australie met de Australische vlag en een kangoeroe met baby

Maar daar gaat verandering in komen: per 24 maart 2022 komt de domeinnaam extensie .au ook als 2nd level extensie beschikbaar. We zeggen expliciet ‘ook’, omdat de bestaande domeinnaam extensies gewoon beschikbaar blijven. Op deze pagina vertellen we wat je moet doen als je in aanmerking wilt komen voor deze nieuwe variant van jouw bestaande Australische domeinnaam of als je een nieuwe domeinnaam met .au vast wil leggen.

AU direct domain per 24 maart

Per 24 maart 2022 komt de Australische domeinnaam extensie .au beschikbaar, als direct domain name. Tot die datum is een .au domeinnaam alleen mogelijk als .com.au, .org.au en .net.au (en als asn.au en id.au). Bedrijven of particulieren die al een Australische domeinnaam hebben, dus een .com.au, org.au of .net.au, krijgen voorrang om ook de kortere versie .au vast te leggen. Daar zijn wel wat voorwaarden aan verbonden. Ook hangt er een tijdschema aan.

Er hangen om te beginnen strikte regels aan de registratie van Australische domeinnamen. Zo zijn ze alleen te registreren door een bedrijf dat aantoonbaar in Australië gevestigd is, een inwoner van Australië of een merkhouder met een merk dat geldt in Australië. Bovendien moet de merknaam dan een exacte match zijn met de gewenste domeinnaam. In ieder geval is er altijd een local presence in Australië nodig om de extensie te verkrijgen. Die regels blijven ook met de komst van .au van kracht.

Kijk voor deze regels en meer informatie op de website van auDA (Australische Registry).

Voorrang voor bestaande Australische domeinnamen

Daarnaast maakten we al melding van een tijdschema. AuDA plaatst alle bestaande Australische domeinnamen vanaf 24 maart on hold voor registratie als .au direct domeinnamen, om deze vast te houden voor domeinnaamhouders die al een Australische domeinnaam hebben. Zij komen in de groep ‘Priority Applicants’ en hebben dus prioriteit; voorrang.

Het volledige tijdspad van de Registry is behoorlijk complex. De korte versie is dat bestaande domeinnaamhouders 180 dagen de tijd hebben om hun domeinnamen in te dienen met het verzoek om de overeenkomende .au-variant te vast te leggen. Dat is dus tot 20 september 2022. Daarbij worden alle verzoeken voor Priority Application ook nog eens in twee categorieën verdeeld. Domeinnamen die op of vóór 4 februari 2018 zijn geregistreerd krijgen in dat proces namelijk voorrang op domeinnamen die ná die datum zijn geregistreerd. Het kan namelijk voorkomen dat de domeinnaam voorbeeld.com.au en voorbeeld.org.au door twee verschillende domeinnaamhouders zijn geregistreerd. Degene die deze domeinnaam het eerste heeft geregistreerd, heeft dan voorrang om de domeinnaam voorbeeld.au te verkrijgen.

Kijk op deze pagina van de website van auDA hoe het voorrangstraject precies werkt.

Aanvragen voor nieuwe domeinnamen

De voorrangsperiode voor bestaande domeinnamen sluit op 20 september 2022. Vanaf die datum komt de reservering door de Australische Registry te vervallen en kan iedereen aanspraak maken op de dan nog niet geclaimde domeinnamen. Dat betekent indirect ook dat gewenste domeinnamen met de extensie .au die nu nog niet bestaan als .com.au (of een van de andere 3rd level domeinnamen) tot die datum zullen moeten wachten, maar daar is een slimme mouw aan te passen. Is de gewenste domeinnaam namelijk als com.au (of een van de andere 3rd level domeinnamen) nog beschikbaar, dan kun je dié vastleggen en vervolgens een aanvraag indienen binnen het hierboven beschreven voorrangstraject om zo binnen de eerste 180 dagen na 24 maart al in aanmerking te komen.

Lang verhaal kort

Klanten met een bestaande 3rd level Australische domeinnaam hebben vanaf 24 maart aanstaande 180 dagen de tijd om een aanvraag in te dienen voor de .au variant van hun bestaande Australische domeinnaam. Daar kunnen wij je uiteraard bij helpen.

Klanten die nog geen 3rd level Australische domeinnaam hebben, kunnen deze per ommegaande vastleggen om ook de overstap naar 2nd level te kunnen maken. Ook daar kunnen we je natuurlijk bij helpen.

Bestaande 3rd level domeinnamen

Er verandert niets aan de bestaande 3rd level Australische domeinnamen, nu de .au extensie wordt gelanceerd. Ze blijven gewoon bestaan en je kunt ze blijven gebruiken, registreren en verlengen zoals je dat gewend bent.

Je vindt de volledige informatie op de website van de AuDA. Uiteraard staat ook ons serviceteam paraat voor wie vragen heeft. Weet ons daarom te vinden: je kunt altijd bellen (013 - 580 2342) of mailen (servicedesk@domein-registreren.nl).