ScamCheck: controleer of een website betrouwbaar is

Internet is een fijne plek, maar door de vele vormen van cybercrime is het helaas niet vanzelfsprekend dat we zomaar overal veilig zijn. Foute webshops zijn bij fraudeurs bijvoorbeeld populair, terwijl het aantal gerapporteerde scams wereldwijd is gegroeid van 139 naar 266 miljoen. Nederland is bovendien een van de landen met de grootste dichtheid van digitale gebruikers ter wereld.

Man met loep, Vinkjes afgecheckt door vrouw die sterren toebedeelt, approved, goedgekeurd, afgevinkt

Vanuit een branchebrede samenwerking is daarom een nieuw hulpmiddel gelanceerd: de ScamCheck, een handige nieuwe tool om te controleren of websites betrouwbaar zijn. De naam zegt het al: websites checken op scams. Prettig voor consumenten, maar ook voor websitebeheerders. Je leest er meer over in dit bericht.

Branchebrede samenwerking tegen toegenomen aantal scams

Vandaag geen ‘eigen’ nieuws van Domein-Registreren, maar een handige tip via onze partners van de SIDN, de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland. Op de voorbije editie van het event SIDN Inspire, dat op 25 mei werd georganiseerd en deels in het teken stond van het 35-jarig jubileum van het .nl-domein, werd namelijk een interessante samenwerking aangekondigd. Veiliginternetten.nl, ECP | Platform voor de InformatieSamenleving en Thuiswinkel.org lanceerden er de Nederlandse versie van de scamadviser ‘ScamCheck’.

Met de ScamCheck kunnen consumenten checken hoe groot de kans is dat een website onveilig is. “We zetten hiermee een belangrijke stap in de ondersteuning van consumenten en ondernemers om zich veiliger te gedragen op internet”, aldus Esther Mieremet van Veiliginternetten.nl. ScamCheck is via veiliginternetten.nl te bereiken, ontwikkeld door ScamAdviser, dat ook als belangrijke bron fungeert. ScamAdviser werkt met een algoritme dat voortdurend verbeterd wordt en werkt op basis van een betrouwbaarsheidsscore.

Veiligheid en weerbaarheid

“Nederland is een van de landen met de grootste dichtheid van digitale gebruikers ter wereld en is inmiddels ook digitale mainport van Europa”, zegt Marlene ten Ham, directeur bij Thuiswinkel.org. “We zien hierdoor dat veiligheid en weerbaarheid tegen fraude steeds belangrijker wordt. Fraude is aan het verplaatsen van het fysieke naar het online domein. Dit treft niet alleen bedrijven maar in toenemende mate ook steeds meer consumenten. We pakken hiermee onze rol om de sector veiliger te maken.”

“Door de tool ook in Nederland beschikbaar te maken, zorgen we samen voor veiliger internet”, zegt Marjolijn Bonthuis van ECP | Platform voor de InformatieSamenleving. “Consumenten kunnen websites controleren, terwijl ondernemers beter kunnen aantonen dat hun website veilig is. ScamCheck werkt samen met consumenten en ondernemers. Iedereen kan informatie aandragen over de (on)betrouwbaarheid van een website. Zo versterken we deze tool en houden we hem up to date.”

Doe de ScamCheck

Roelof Meijer, algemeen directeur van SIDN: “We doen er vanuit SIDN alles aan om nepwebsites al in een vroeg stadium te herkennen en offline te halen. Maar ik heb niet de illusie dat we daarmee het probleem helemaal kunnen oplossen. Het is dus ook belangrijk om consumenten een tool in handen te geven waarmee ze zelf kunnen checken hoe betrouwbaar een website of webshop is. De ScamCheck doet precies dat.”

De ScamCheck is te vinden op check.veiliginternetten.nl.