Nieuw verificatieproces Belgische domeinen .be, .vlaanderen en .brussels

De domeinnaamextensies van België zijn .be, .vlaanderen en .brussels. Als je zo’n Belgische domeinnaam registreert, dan is die doorgaans binnen 30 minuten actief. De Belgische Registry, de instantie die deze domeinnamen uitgeeft, is vorig jaar gestart met een verificatieproces en controleert de gegevens van alle domeinnaamhouders voordat ze een domeinnaam activeren. Dat systeem wordt per 1 maart uitgebreid. Op deze pagina vertellen we je wat je over dit verificatieproces moet weten.

Vrouw controleert ID van man, ID kaart en beveiligingsslot

Belgische domeinnamen

Een .be-domeinnaam is natuurlijk vooral geschikt voor websites die zich richten op België. Een website met een .be-domeinnaam is herkenbaar en vertrouwd voor Belgische bezoekers. Ook ben je beter vindbaar in de Belgische zoekmachines, zoals Google.be. Hetzelfde geldt voor .vlaanderen en .brussels, als het doel (of de doelgroep) net wat specifieker is.

Om te voorkomen dat een Belgische website gelanceerd wordt met valse gegevens of frauduleuze bedoelingen – denk aan spam, phishing en fake webshops – worden domeinnaamhouders door de Belgische Registry altijd gecontroleerd. Zijn de gegevens onjuist of onvolledig? Dan wordt de domeinnaam niet geactiveerd. De Belgische Registry laat in dat geval via ons weten dat jij als domeinnaamhouder jouw identiteit moet bewijzen. Dat betekent dat je je ID-kaart of paspoort via de website van de Registry moet insturen, of bewijs moet leveren dat jouw bedrijf bestaat als dat de houder is van de domeinnaam. Voor dat verificatieproces staan 14 dagen, anders wordt de domeinnaamregistratie geannuleerd. Als alles in orde is, dan wordt de domeinnaam alsnog binnen 5 dagen geactiveerd.

De Belgische Registry voert deze verificatie uit om te voorkomen dat iemand een domeinnaam anoniem of met valse gegevens registreert om die vervolgens te gebruiken met slechte bedoelingen. Wat daar zoal onder verstaan wordt, kun je vinden op de website.

Uitbreiding verificatieproces per 1 maart 

Zoals gezegd wordt het systeem bij onze zuiderburen per 1 maart 2022 uitgebreid. Alle Belgische particuliere registranten – houders van domeinnamen – kunnen dan hun gegevens online verifiëren. Daartoe zal de registry via e-mail een link naar een webpagina beschikbaar maken waar de identificatie automatisch gebeurt met Itsme, eID of toekomstige oplossingen. Het is de bedoeling om dit verificatieproces in de toekomst uit te breiden met meerdere identificatiesystemen zoals IDIN, voor Nederland.

*UPDATE: Vanaf maandag 4 april 2022 kunnen ook Nederlandse particuliere domeinnaamhouders die geselecteerd worden voor Registrant Verification hun gegevens online verifiëren. Je leest er hier meer over.

De Registry wil alle landen hierop aansluiten met als doel de identiteit van alle registranten automatisch te verifiëren en ervoor te zorgen dat de .BE-zone zo correct en veilig mogelijk is.

Heb je hier vragen over of wil je weten wat dit betekent voor registranten van Belgische domeinen die buiten België verblijven, neem dan contact op met ons serviceteam via 013 - 580 2342 of servicedesk@domein-registreren.nl.