Belangrijke update rond Soft en Hard Quarantaine domeinperiodes gTLDs

We hebben vandaag weer een belangrijke update rond het samenvoegen van de Soft en Hard Quarantaine van gTLD domeinnamen. In februari meldden we al dat onze leverancier van .com domeinnamen een aanpassing had gedaan met betrekking tot de quarantaineperiodes van die extensie.

Twee mannen en een vrouw zitten op een wereldbol met wwww

In een nieuw bericht van deze leverancier blijkt dat deze wijziging óók geldt voor alle domeinextensies die ‘new gTLDs’ genoemd worden, plus een aantal aanvullende extensies zoals .org en .info. In dit bericht zetten we alles op een rijtje.

Even opfrissen

De quarantaineperiode (of QP) van een domeinnaam is de periode waarin je deze als (voormalig) houder kunt reactiveren na opzegging. De QP gaat standaard in op de vervaldatum van een opgezegd domein. Het gaat dus niet om een vervelende periode van isolatie en thuisblijven, maar eerder om een soort extra bedenktijd – om alsnog je domein te kunnen behouden.

Voorheen bestond de volledige QP uit meerdere onderdelen, verspreid over 77 dagen. In de nieuwe situatie is het één periode van 40 dagen. Je leest er alles over in ons eerdere artikel.

Nieuwe QP ook voor déze extensies

In dit bericht focussen we graag op de aanvullende update, namelijk dat deze wijziging ook geldt voor alle nieuwe gTLDs én een aantal onafhankelijke extensies.

Die laatste categorie laat zich hier eenvoudig opsommen: dat zijn naast de .com namelijk .tel, .pro, .org, .net, .name, .mobi, .info, .biz. De lijst met nieuwe gTLDs is heel wat langer; daarvoor kun je terecht bij het overzicht op deze pagina, waarin je ze direct onder ‘Nieuw’ allemaal opgesomd vindt.

Sinds mei worden Soft Quarantine en Hard Quarantine voor al deze extensies samengevoegd in één enkele Soft Quarantine-periode. Gedurende deze nieuw geïntegreerde periode is het herstel van alle gTLD-domeinen gratis. Een Soft Quarantine van 40 dagen wordt automatisch toegepast zodra een domein verloopt en het domein kan worden hersteld zonder dat hier kosten aan verbonden zijn.

Als je bestaande domeinen na deze 40 dagen nog wil herstellen, of als je andere vragen hebben over deze update, dan staat ons serviceteam weer paraat. Je kunt altijd bellen (013 - 580 2342) of mailen (servicedesk@domein-registreren.nl).