Aanpassing ‘quarantaineperiode’ voor .com domeinnamen

Je .com domeinnaam in quarantaine? Nee, geen zorgen – dit gaat niet over Corona, positieve testen of preventief thuisblijven. Onze leverancier van .com domeinnamen heeft een aanpassing gedaan met betrekking tot de quarantaineperiodes van .com-extensies. Die wijziging hebben wij overgenomen, waardoor deze nu ook van toepassing is op alle .com domeinnamen die via Domein-Registreren geregistreerd zijn (of worden). Daarom vertellen we je graag even wat deze wijziging precies inhoudt.

.com domeinnaam extensie met loep

Wijziging .com quarantaineperiodes (QP)

De quarantaineperiode (of QP) van een domeinnaam is de periode waarin je deze als (voormalig) houder kunt reactiveren na opzegging. De QP gaat standaard in op de vervaldatum van een opgezegd domein. Het gaat dus niet om een vervelende periode van isolatie en thuisblijven, maar eerder om een soort extra bedenktijd – om alsnog je domein te kunnen behouden. | Lees ook waarom je een domeinnaam nooit zomaar op moet zeggen

Voorheen bestond de QP uit 3 verschillende onderdelen, met een totale looptijd van 77 dagen (in blokken van 44, 28 en tot slot 5 dagen). De totale QP was namelijk opgebouwd uit ‘Soft Quarantaine’, ‘Hard Quarantaine’ en ‘Pending Delete’. De Soft Quarantaine duurde 44 dagen na de eerste vervaldatum. De domeinnaam kon gedurende deze periode kosteloos worden hersteld, je betaalde alleen de kosten van verlenging. Toch handig voor het geval je je bedenkt en de domeinnaam alsnog wenst aan te houden. Na deze periode volgde de Hard Quarantaine van nog eens 28 dagen, waarin de domeinnaam alleen tegen een extra vergoeding kon worden hersteld. Tot slot kreeg de domeinnaam 5 dagen lang de status Pending Delete, wat zoveel betekent als in afwachting van verwijdering. In totaal 77 dagen dus.

Voortaan 1 periode van 40 dagen

Vanaf 24 februari jl. zijn de quarantaineperiodes van de domeinnaam .com door onze leverancier aangepast. Deze wijziging is ook bij Domein-Registreren doorgevoerd. Nu wordt de volledige QP 40 dagen totaal, waarin eerdergenoemde varianten zijn samengevoegd.

Als je je .com domeinnaam opzegt, dan zal deze nu voor een periode van 40 dagen in quarantaine komen te staan (per de eerstvolgende vervaldatum). Gedurende deze 40 dagen bestaat er nog de mogelijkheid dat je als houder/eigenaar de domeinnaam laat reactiveren.

Praktisch gezien kun je de nieuwe QP beschouwen als één Soft Quarantaine, aangezien je de gehele 40 dagen nog de kans hebt om de domeinnaam kosteloos te reactiveren. Daarna zal de domeinnaam komen te vervallen. Echter, als je jouw .com-domein alsnog wil herstellen nadat de nu geldende QP van 40 is verstreken, neem dan contact op met onze servicedesk. In sommige gevallen is het alsnog mogelijk om tegen een vergoeding te herstellen.

Vragen?

Uiteraard staat ons serviceteam ook paraat voor wie vragen heeft. Weet ons daarom te vinden: je kunt altijd bellen (013 - 580 2342) of mailen (servicedesk@domein-registreren.nl).

Lees ook: 3 redenen om voor de .com-extensie te kiezen