Ontwikkelingen in de wereld van domeinnamen en online verkoop

Onze dagelijkse gewoontes zijn in de afgelopen anderhalf jaar behoorlijk veranderd. De pandemie heeft immers niet alleen invloed gehad op de volksgezondheid, de relatie met ons werk – en vooral waar en wanneer we werken – en onze sociale levens, maar ook op ons gedrag als consumenten. We zijn veel meer online gaan kopen, besteden meer tijd online en zoeken nieuwe manieren om ons inkomen te besteden.

online shopping

Daarnaast blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat online verkoop blijft stijgen, ook nu het dankzij de versoepelingen weer gemakkelijk is geworden om winkels te bezoeken. In deze update nemen we een aantal ontwikkelingen met je door.

Aanhoudende stijging online verkoop

Om met laatstgenoemde verder te gaan: de pandemie heeft een enorme invloed gehad op onze online gewoontes en uitgavepatronen. Dat is natuurlijk geen verrassing, we schreven in de zomer van 2020 al dat de Stichting Internet Domeinregistratie (SIDN) sinds het begin van de toenmalige lockdown een flinke stijging noteerde van het aantal registraties van .NL-domeinnamen. In de eerste drie maanden van de pandemie alleen al werden ruim een kwart miljoen nieuwe domeinnamen met een .nl-extensie geregistreerd. Een belangrijk aandeel van die groei kwam voor rekening van webshops, terwijl internetverkeer in het algemeen groeide met 11 procent. Online shoppen deden we in perioden van lockdown bovendien niet alleen bij de digitale versies van onze vertrouwde winkels. Een kwart van de Nederlanders ontdekte in deze perioden ook nieuwe winkels.

Daarnaast meldde het ANP vandaag dat Nederlanders gemiddeld genomen veel meer zijn gaan sparen, en dat ruim de helft van deze ‘coronaspaarpot’ ook de komende tijd nog in de spaarvarkens blijft zitten. Al geeft 1 op 5 die extra reserves uit aan verbouwing of als extra bestedingsruimte bij de koop van een nieuw huis. Wel is de online verkoop dus gestegen, en het lijkt er volgens het CBS op dat deze verschuiving blijvend is. De online omzet van de detailhandel nam toe met 54,8 procent, terwijl verkopers die alleen online actief zijn (webwinkels) een omzetstijging van 45 procent lieten zijn, zo meldt het onderzoeksbureau.

.com als aanjager van groei

De toename van online omzetten gelden niet alleen voor consumentengedrag in Nederland en de groei van .NL-domeinnamen. Ook Verisign, de organisatie die de gezaghebbende domeinnaamregisters beheert voor twee van de belangrijkste topleveldomeinen van het internet (.com én .net), verwacht over 2021 een nettogroei van 5 procent. Die groei is volgens het CBS een goede indicatie voor de groei van de gehele domeinnaambranche.

De veranderde online gewoontes en de toegenomen online retail hebben bovendien niet alleen betrekking op de digitale aan- en verkoop van producten. We hebben sinds het begin van de pandemie collectief ook nieuwe diensten ontdekt waar ons tijd en geld heengaat. Zie bijvoorbeeld de stevige stijging van het aantal abonnementen op streamingdiensten zoals Netflix, Amazon Prime Video en Disney+. Ook hebben we de ‘combinatie’ van product en dienst goed weten te vinden: het thuis laten bezorgen van eten nam een enorme vlucht.

-->Domeinnaam te koop aanbieden? Lees hier wat je moeten weten

In mei van dit jaar passeerde de SIDN de grens van 6,2 miljoen registraties van .nl-domeinnamen. Vóór de pandemie stond de teller op 5,9 miljoen. Een belangrijk aandeel van die groei is volgens onderzoek van de SIDN zelf het feit dat alle startende ondernemers afgelopen jaar online zijn gestart. “In een enquête, die onderzoeksbureau GfK voor ons uitvoerde, gaf 100 procent van de startende ondernemers aan de domeinnaam te registreren voor online activiteiten”, zo valt op de website van de SIDN te lezen. “Het is voor het eerst dat er geen enkele ondernemer aangeeft te kiezen voor een ‘offline’ start.”

Aanbiedingen bij Domein-Registreren

Zo bieden we je doorlopend leuke en interessante acties, variërend van een .nl domeinnaam voor 75 cent of webhosting vanaf 1 euro per maand. Wil je weten voor welke acties je momenteel bij ons terecht kunt? Kijk dan op deze pagina!