Update algemene voorwaarden .eu domeinnamen en verificatieproces

Meer en meer nationale registries, de instanties die domeinnamen uitgeven, hebben ondertussen een uitgebreid verificatieproces ingevoerd om de eigenaar van een nieuwe domeinnaam te controleren. Ook EURid, die de .eu-domeinnamen uitgeeft heeft de algemene voorwaarden gewijzigd en aangekondigd dat een domeinnaamregistratie kan worden onderworpen aan een verificatie van de registratiegegevens.

Vrouw controleert ID van man, ID kaart en beveiligingsslot

Eerder schreven we al over het verificatieproces wat is ingevoerd door de Chinese Registry, de Belgische registry, de Israelische Registry en de aanvullende stappen die nodig zijn voor UK en Spaanse domeinen alvorens deze kunnen worden vastgelegd.

Nu heeft ook EURid de algemene voorwaarden gewijzigd. Zij voldoen hiermee aan het nieuwe wettelijke kader voor .eu-domeinnamen (Verordening 2019/517 van het Europees Parlement en de Raad van 19 maart 2019 en de bijbehorende akten) en maken hiermee tevens de algemene voorwaarden duidelijker en toegankelijker.

De nieuwe Algemene Voorwaarden zijn in te zien op de website van EURid. Wij raden houders van .eu-domeinnamen aan om deze volledig door te lezen.

De hoofdpunten uit de nieuwe Algemene Voorwaarden zijn als volgt:


  • Een domeinnaamregistratie kan vanaf nu op elk moment onderworpen worden aan een verificatie van de registratiegegevens, evenals aan enkele aanvullende beveiligingscontroles, hetzij voordat of nadat de domeinnaam in werking is (sectie 2).
  • Het op verzoek beschikbaar stellen van deze gegevens voor de verificatiecheck van EURid is onderdeel van de verplichtingen van de domeinhouder (sectie 3).
  • Aan de Algemene Voorwaarden is eveneens een definitie van de term "intrekking" toegevoegd (sectie 1), evenals een overzicht van de gevallen waarin een intrekking plaats kan vinden (sectie 4).

Als de eigenaar van een .eu-domeinnaam moet worden geverifieerd, ontvangt de eigenaar via ons een e-mail met een link om via een beveiligde omgeving op de website van EURid in te loggen. Eerst moet dan een toegangscode worden aangevraagd, waarna de domeinnaam houder vervolgens een tweede e-mail met deze code ontvangt. De eigenaar moet dan een kopie van het ID (en mogelijk ook een kopie van het uittreksel van de Kamer van Koophandel) uploaden via deze beveiligde omgeving. Mochten de gegevens niet overeenkomen met de gegevens die zijn opgegeven ten tijde van de registratie, zullen deze vóór de verificatie moeten worden aangepast.

De nieuwe Algemene Voorwaarden treden in werking vanaf 13 oktober 2022. Door je domeinna(a)m(en) te behouden ga je automatisch akkoord met de nieuwe voorwaarden. Als je niet akkoord gaat met de nieuwe Algemene Voorwaarden kun je ervoor kiezen om je domeinna(a)m(en) te verwijderen.

Heb je hier vragen over, neem dan contact op met ons serviceteam via 013 - 580 2342 of servicedesk@domein-registreren.nl.